…på GUB kör vi sedan 2019 våra dieseldrivna bussar uteslutande på den mindre klimat- och miljöpåverkande soppan HVO. I dag, 12 april, är det sedan 2011 Linssoppans dag då vi också uppmuntras att äta mer kliMATvänligt.
Varför just linssoppa? Få rätter är enligt instiftarna av temadagen så enkla, billiga, närande och kan bli så läckra som linssoppa. Njutning i vardagen är viktigt. Linssoppa gillar de flesta; från förskolebarn via praktiserande veganer till köttälskare. Det är lätt att älska linssoppa.
Linser är även kliMATsmart. Det är ett livsmedel som kan transporteras kliMATsnålt och kräver ingen kylförvaring. Linser, som alla andra baljväxter fixerar luftens kväve och behövs i ett modernt växelbruk. De göder andra grödor.
Låt oss sudda ut linssoppans rykte om att vara trist nödkost. Vi delar med oss av receptet på en indisk variant som heter Masoor dal:
6 portioner
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 grön chili
- 2 tomater
- Ghee, eller olja, till stekning
- 2 tsk hela spiskumminfrön
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk malen asafoetida, kan uteslutas
- 1 tsk chili, torkad och malen, eller paprikapulver
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 3 dl röda linser, torkade
- 8 dl hett vatten
- 1,5 tsk salt
- 0,5 dl färsk koriander, finhackad
- Citron, i klyftor (att pressa över)
- Chiliflakes, att strö över
Gör så här:
- Finhacka lök, vitlök och chili. Skär tomaterna i små tärningar.
- Hetta upp ghee i en kastrull och fräs löken tillsammans med spiskumminfrön i cirka 3 minuter.
- Tillsätt vitlök, chili, garam masala, gurkmeja, asafoetida, malen chili och ingefära och stek i ytterligare några minuter.
- Tillsätt tomat och stek lite till.
- Rör ner linser, vatten och salt. Låt soppan småkoka under lock i cirka 30 minuter, rör om med jämna mellanrum. Vänd ner koriander och späd eventuellt med mer vatten om soppan känns för tjock.
- Servera tillsammans med citronklyftor att pressa över, och chiliflakes att strö över.